Meditatie Vrede

Onze cultuur is er een van multi-tasking en constante stimulatie, waardoor veel mensen het gevoel hebben verstrooid en versnipperd te zijn, dat energie weglekt, altijd op zoek naar het meer intensief voelen van het leven. Dagelijkse meditatie helpt die slechte gewoonten tegen te gaan, en kan duidelijkheid en rust brengen tijdens momenten van stress.

Mediteren

Mediteren is elke techniek die je in staat stelt je lichaam en geest te ontspannen en bovendien je geest te verlossen van onnodige gedachtes en hersenactiviteit. Mediteren is geen einddoel of bijzondere ervaring, maar gewoon een bijzonder nuttige techniek die helpt de geest te temmen en het lichaam te ontspannen en je bewust te worden van jezelf.

Als je regelmatig mediteert, krijg je meer geestelijke en lichamelijke energie. Je voelt je beter over jezelf en daardoor worden relaties met anderen harmonieuzer. Je leeft met meer aandacht je leven.

Tips hoe te beginnen

1. Kies een moment uit dat je niet zal worden onderbroken – zo kort als vijf minuten als dat alles is wat je hebt, maar 20 minuten in de ochtend is bijvoorbeeld ideaal. Schakel de telefoon, computer, tv en andere apparaten die kunnen storen uit. Stel een alarm in of maak gebruik van een app die je uit je meditatie haalt met een rustgevende geluid (probeer bv. Insight Timer).

2. Zit comfortabel, op een bank, stoel of kussen op de vloer – het maakt niet uit. Houd je rug recht, zonder deze te stijf te maken. Sluit je ogen of laat ze een beetje open en zoek een plek vlak voor je op de vloer om je blik op te laten rusten.

3. Luister naar de geluiden in de kamer, die helpen je bij het ontspannen. Breng je aandacht naar het gebied waar je de adem het meest duidelijk voelt – je neusgaten, misschien, of je borst of keel. Voel een volledige in en uit ademhaling, en dan de volgende. Het kan hierbij helpen om een zachte, rustige mentale notitie van “in” en “uit” bij elke ademhaling te maken.

4. Wanneer jij je realiseert dat je aandacht is weggedreven van je adem (die kans is groot, en kan zelfs al gebeuren na de eerste adem of twee). Laat de gedachten of andere afleiding los zonder oordeel of rancune en breng je aandacht terug naar je ademhaling. Het zou kunnen dat je dit een paar keer moet doen, maar dit is normaal. Raak dus niet gefrustreerd, merk alleen op dat je bent afgeleid en weet dat je altijd opnieuw kan beginnen. Dit is cruciaal voor de beoefening en een handige levensles.

5. Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je de aandacht bij de adem kan vasthouden dan kan je het primaire object van je concentratie ook veranderen in een visueel beeld, zoals een kleur of een “happy place” als een strand. Je kan ook gebruik maken van een mantra, zoals “OM”, “vrede”, “vreugde” of “liefde”.

6. Om je beoefening te verdiepen, wordt je dan ook bewust, wees mindful. Dit betekent dat als je mediteert en je intense gedachten of gevoelens hebt (niet banale gedachten over het regelen van de boodschappen, maar eerder een stormloop van angst of vreugde of verdriet of woede) dat je aandacht van de adem weghaalt en jezelf open stelt om die stormloop te ervaren. Besteed aandacht aan hoe de woede, bijvoorbeeld, zich manifesteert in je lichaam, hoe de gevoelens veranderen en wat je precies voelt. Misschien is er veel verdriet in die boosheid of hulpeloosheid waartegen je in opstand komt. Het is anders dan te verdwalen in de woede, het is een manier van het begrijpen van de aard van de woede, het is het krijgen van een blik op en het verkennen van dingen in het lichaam.

7. Als het alarm afgaat, besluit dan om mindfulness en mededogen naar voren te laten komen in je dag. Open je ogen, en ga verder met je dag.Watch movie online The Transporter Refueled (2015)

Moeilijkheidsgraad: Medium. De beloningen zijn geweldig, maar het afstemmen in een hectische wereld vergt oefening.